+30 210 49 62 580

Χρονιά χωρίς βεντέμα είναι η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων.

Σύμφωνα και με τα Χανιώτικα Νέα, η συγκομιδή ξεκινά καθώς ολοκληρώθηκε η δακοκτονία, όμως η καρποφορία της ελιάς φέτος είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Aυτό διαπίστωσε και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η οποία ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η καρποφορία της ελιάς ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κατά την τρέχουσα περίοδο κυρίως προς το εσωτερικό της Περιφερειακής Ενότητας. Καλύτερη ήταν η εικόνα στη βόρεια κυρίως παραλιακή ζώνη.

Η δακοκτονία, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια, εξελίχθηκε ομαλά, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός της μη έγκαιρης έναρξης των δολωματικών ψεκασμών σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, λόγω των γνωστών δυσχεριών στις διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων ψεκασμού.

Τα ποσοστά γόνιμης δακοπροσβολής είναι σχετικά χαμηλά για την εποχή, στην πλειονότητα των περιοχών, παρά την προαναφερθείσα καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών και τη χαμηλή καρποφορία, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. εκτός από τις κάτωθι, για τις οποίες αναφέρεται η αντίστοιχη ημερομηνία συγκομιδής:

• Δήμος Πλατανιά: Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: Τ.Κ. Μεσκλών, Σκινέ και Φουρνέ από 18/11/2016, Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Τ.Κ. Πλατανιά και Βλαχερωνίτισσας από 16/11/2016, Τ.Κ. Κοντομαρίου, Ξαμουδοχωρίου, Συριλίου και Ζουνακίου (εκτός οικισμού Λίμνης που εξαιρείται του προγράμματος δακοκτονίας) από 17/11/2016, Τ.Κ. Μοδίου, Ντερέ και Γερανίου από 18/11/2016 και Τ.Κ. Μάλεμε από 20/11/2016.

• Δήμος Χανίων: Δημοτική Ενότητα Θερίσου: Τ.Κ. Περβολίων από 22/11/2016, Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας: Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας και Σταλού από 18/11/2016. • Δήμος Αποκορώνου: Τ.Κ. Αση-Γωνιάς και Κουρνά από 8/11/2016.

• Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Δημοτική Ενότητα Καντάνου: Τ.Κ. Καντάνου (εκτός οικισμού Φλωρίων που εξαιρείται του προγράμματος δακοκτονίας) από 17/11/2016, Δημοτική Ενότητα Πελεκάνου: Τ.Κ. Σαρακήνας από 14/11//2016, Τ.Κ. Παλαιόχωρας (εκτός οικισμών Αζωγυρέ, Αχλαδιάκες, Ασφενδιλές, Πλατανές, Προδρόμι που εξαιρούνται του προγράμματος δακοκτονίας) και Τ.Κ. Βοθιανών από 14/11/2016, Τ.Κ. Βουτά και Σκλαβοπούλας από 15/11/2016. •8/11/2016 και Τ.Κ. Χώρας Σφακίων από 19/11/2016.

Από την Αντιπεριφέρεια καλούνται οι παραγωγοί να τηρήσουν αυστηρά τις ως άνω ημερομηνίες καθώς επίσης και σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, σε συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να προειδοποιούν τους παραγωγούς των όμορων αγροτεμαχίων προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί καθώς και η καθυστέρηση της συγκομιδής στους ελαιώνες που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελαιοποίησης του ελαιοκάρπου.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων θα πραγματοποιήσει και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ελέγχους στο ελαιόλαδο για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Περιοχές χωρίς δακοκτονία

Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι:

• Δήμος Καντάνου – Σελίνου: α) Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Σελίνου: Τ.Κ. Σκάφης και Τ.Κ. Επανωχωρίου.

β) Δημοτική Ενότητα Καντάνου: Τ.Κ. Πλεμενιανών, οικισμός Φλωρίων της Τ.Κ. Καντάνου, Τ.Κ. Κακοδικίου.

γ) Δημοτική Ενότητα Πελεκάνου: Οικισμοί Αζωγυρέ, Αχλαδιάκες, Ασφενδιλές, Πλατανές, Προδρόμι της Τ.Κ. Παλαιόχωρας.

• Δήμος Γαύδου.

•Δήμος Κισάμου: α) Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου στο σύνολό της.

β) Δημοτική Ενότητα Κισάμου: Τ.Κ. Πλατάνου, Τ.Κ. Σηρικαρίου.

γ) Δημοτική Ενότητα Μηθύμνης στο σύνολό της.

• Δήμος Πλατανιά α) Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Τ.Κ. Βουκολιών, Τ.Κ. Νέου Χωριού, Τ.Κ. Νεριανών, Τ.Κ. Παλαιών Ρουμάτων και ο οικισμός Μεσαυλίων της Τ.Κ. Κακοπέτρου.

β) Δημοτική Ενότητα Κολυμπαρίου: Τ.Κ. Γλώσσας, Τ.Κ. Επισκοπής, Τ.Κ. Καληδονίας, Τ.Κ. Καρών, Τ.Κ. Ροδωπού.

γ) Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: Τ.Κ. Κουφού, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Ψαθογιάννου, Τ.Κ. Αλικιανού, Τ.Κ. Βατολάκκου, Τ.Κ. Καράνου, Τ.Κ. Λάκκων, οικισμοί Πρασέ και Χωστής της Τ.Κ. Πρασέ, Τ.Κ. Σέμπρωνα.

β) Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Τ.Κ. Μανωλιόπουλου, Τ.Κ. Βρυσών, Τ.Κ. Κυπαρίσσου και οικισμός Λίμνη της Τ.Κ. Ζουνακίου.

• Δήμος Σφακίων: Τ.Κ. Αγίας Ρουμέλης, Τ.Κ. Αγίου Ιωάννου, Τ.Κ. Ασκύφου Τ.Κ. Ίμβρου.

• Δήμος Χανίων α) Δημοτική Ενότητα Θερίσου: Τ.Κ. Αγιάς, Τ.Κ. Θερίσου και Τ.Κ. Βαρυπέτρου.

β) Δημοτική Ενότητα Κεραμειών: Τ.Κ. Δρακώνας.

γ) Δημοτική Ενότητα Σούδας: Τ.Κ. Απτέρων, Δ.Κ. Σούδας, Τ.Κ. Τσικαλαριών.

δ) Δημοτική Ενότητα Χανίων: Δ.Κ. Χανίων. Οπως διευκρινίζεται, για το ελαιόλαδο που προέρχεται από αγροτεμάχια που βρίσκονται στις περιοχές αυτές δεν καταβάλλεται η εισφορά δακοκτονίας. Σχετική ενημέρωση ως προς το θέμα αυτό θα αποσταλλεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στους Δήμους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: http://www.prismanews.gr/

Μαζέψτε τις ελιές σας εύκολα και οικονομικά με Ελαιοραβδιστικά Αγγελής