+30 210 49 62 580

Οι φετινές παραγωγές ελαιολάδου «ξόρκισαν» το κακό περσινό προηγούμενο, μια χρονιά για την οποία οι ελαιοπαραγωγοί είχαν να λένε «να φύγει και να μην ξανάρθει». Έτσι, ακόμα και στις περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες ανέτρεψαν τις αρχικές πολύ αισιόδοξες προβλέψεις, οι παραγωγές είναι τέτοιες που σαφώς –με μεμονωμένες εξαιρέσεις– επαναφέρουν την κανονικότητα. Επιπλέον, φέτος, έπαιξε τον ρόλο του και ο παράγοντας της μικροκαρπίας που παρατηρήθηκε και στην επιτραπέζια ελιά, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί, ακόμα και σε περιοχές με προφίλ παραγωγών κυρίως βρώσιμης ελιάς, όπως είναι η Χαλκιδική, η Άρτα και η Φθιώτιδα, να κάνουν την επιλογή της ελαιοποίησης, επιδιώκοντας ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον, στο οποίο αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 14%, καθώς και αύξηση της κατανάλωσης κατά 5%, (εκτιμήσεις Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου – IOC), που θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση και στις τιμές, η ελληνική παραγωγή δίνει αυξημένες ποσότητες με διψήφια ποσοστά. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, η αύξηση των ποσοτήτων ανέρχεται ακόμα και σε υπερδιπλασιασμό, όπως στην Ηλεία, όπου η αύξηση εκτιμάται στο 150%, στην Αργολίδα στο 140%, στη Μαγνησία και στις Σποράδες στο 290%, με τη φετινή παραγωγή εκεί να ξεπερνάει τις 12.000 τόνους. Την ίδια στιγμή, και η ίδια η ποιότητα του ελαιολάδου, οι πολύ χαμηλές φετινές οξύτητες, ακόμα και κάτω από 0,2 σε περιοχές που είναι ταυτισμένες με την ελαιοκομία, όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία, δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία για τις τιμές. Με τιμή εκκίνησης τα 4 ευρώ, έπιασαν στην πορεία και 4,60, για να παρουσιάσουν τις τελευταίες εβδομάδες μια αναμενόμενη, για το τέλος του χρόνου, κάμψη.

Στον αντίποδα, απώλειες στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου καταγράφει η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα κατά 37,5% και 33% αντίστοιχα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που προηγήθηκε της συγκομιδής. Μειωμένο κατά 30% και στον Έβρο το ελαιόλαδο, ωστόσο με καλής ποιότητας ελιά, και κατά 67% στη Σαμοθράκη.

Πως θα αντιμετωπίσετε το κυκλοκόνιο, την καλόκορη και τον πυρηνοτρήτη

Προσβολή από κυκλοκόνιο - Φωτογραφία:  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης Προειδοποιήσεις και συμβουλές για να αντιμετωπίσετε κυκλονόνιο, καλόκορη και πυρηνοτρήτη εκδόθηκαν από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών &...

Διαχείριση ζιζανίων στους ελαιώνες

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα της ελιάς στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα κατά την συγκομιδή, όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, είναι ξενιστές επιβλαβών οργανισμών, αυξάνουν...

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ανατροπή του περσινού κακού έφερε η 2017-2018

Οι φετινές παραγωγές ελαιολάδου «ξόρκισαν» το κακό περσινό προηγούμενο, μια χρονιά για την οποία οι ελαιοπαραγωγοί είχαν να λένε «να φύγει και να μην ξανάρθει». Έτσι, ακόμα και στις περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες ανέτρεψαν τις αρχικές πολύ αισιόδοξες...

Ελαιόλαδο 2017-2018: Αυξημένη έως 50% η παραγωγή στην Ελλάδα

Ο δρόμος του ελαιολάδου περνάει από τη Μεσόγειο Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, παρά τα κατά τόπους προβλήματα από την ξηρασία και τον καύσωνα. Στον δρόμο της ανάκαμψης και η Ελλάδα, όπου η αύξηση...

Μάζεμα της Ελιάς – Συμβουλές για τη Συγκομιδή των Ελαιοκάρπων

Η έναρξη της συγκομιδής εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας, δηλαδή αν θα χρησιμοποιηθούν ως επιτραπέζιες ελιές ή για παραγωγή λαδιού. 1. Επιτραπέζιες Καρποί που θα επεξεργασθούν πράσινοι συγκομίζονται όταν το βαθύ πράσινο χρώμα ξεθωριάσει και έχει γίνει...

Όλες οι ποικιλίες ελιάς

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία της μαύρης ώριμης ελιάς διαφόρων ποικιλιών, σε αντίθεση με άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (π.χ. Ισπανία) όπου κυριαρχεί η πράσινη ελιά. Η πιο εύκολη και πιο φυσική ελιά που καταναλώθηκε από τον άνθρωπο ήταν η θρούμπα...

Μαζέψτε τις ελιές σας εύκολα και οικονομικά με Ελαιοραβδιστικά Αγγελής